PROIECTE

Comunică cu medicul tău!

Organizație/Grup de inițiativă

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România - COPAC

Scurtă descriere a proiectului

Pacientul poate urma bine sau greșit un tratament în funcție de modul în care înțelege explicațiile. Acest lucru, esențial în obținerea unor bune rezultate ale tratamentului, ține de comunicarea dintre medic şi pacient.

Prin acest proiect, ne propunem să pregătim un număr de 40 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, asistenți sociali și voluntari, prin intermediul unui training specializat în comunicarea medic-pacient. Aceștia, la rândul lor, vor prezenta mai departe cunoştinţele dobândite tuturor pacienților cu care vor interacționa.

În plus, vom organiza 5 sesiuni de pregătire cu studenți la Facultatea de Medicină din Bucureşti, despre importanța unei bune comunicări a medicului cu pacientul.

Prin intermediul acestor sesiuni de specializare în comunicare, ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții unor pacienți pornind de la premiza că acest lucru poate fi realizat inclusiv printr-o mai bună comunicare dintre ei şi medicii cu care interacţionează.

Totodată, dorim să creștem gradul de conștientizare al populației cu privire la importanţa comunicării cu medicul. Unul dintre mesajele importante din cadrul acestui demers este:  „nu trebuie să plecăm din cabinet înainte de a înțelege de ce afecțiune suferim, cum trebuie să urmăm tratamentul și ce regim de viață trebuie să adoptăm.

Campania de informare va arăta prin mesaje simple și bine alese cât de importantă este comunicarea medic-pacient, iar responsabilitatea unei bune comunicări revine atât medicului, cât și pacientului.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

De multe ori pacienții nu adresează întrebări de rușine, de teama de a nu deranja medicul sau, pur și simplu, pentru că au fost educați în acest fel. Din acest motiv, apare  riscul implicit ca tratamentul lor să eșueze din cauza faptului că nu au înţeles ce au de făcut.

Comunicarea este o verigă importantă a relației medic-pacient cu implicații majore asupra calității îngrijirilor medicale și a siguranței pacientului. Dacă pacientul nu înțelege exact ce are de făcut când a ieșit pe ușa cabinetului medical, tratamentul poate fi compromis. Potrivit unei cercetări realizate în cursul unei teze de doctorat, majoritatea medicilor chestionați (99,3% dintr-un eșantion de 417 medici) spun că folosesc un limbaj clar și limpede și că îşi adaptează limbajul discursul în funcție de nivelul de educație al pacienților. Totuși, 82,2% dintre medici spun că au avut cazuri în care pacienții s-au întors la ei pentru că nu au înțeles explicațiile primite.

 

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

  • 80 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți pregătiți în comunicarea medic-pacient.
  • 5 sesiuni de pregătire cu studenții din cadrul Facultăţii  Medicină din Bucureşti despre importanța unei bune comunicări.
  • 1 campanie de informare cu privire la importanța comunicării medic-pacient.

Obiectiv financiar Swimathon

5480 Lei
Fonduri atrase din totalul de 10000 Lei

  • 35
    Donații
  • 156.57 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

25.000

Durata proiectului

7 Luni

Website organizație/proiect

http://www.copac.ro

Date de contact (coordonator proiect)

Luminița Vâlcea
0722975314
luminita.valcea@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Innovation4Future


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Waves4Patients


Obiectiv financiar: 5000