„Vrem ca fiecare să știe că binele se poate face. Nimic nu e în zadar atunci când vrei să schimbi lumea”






31/10/2018

Mulți copii se nasc bolnavi în România și mor din cauza condițiilor din spitale. De exemplu, la Spitalul Județean Constanța, în fiecare an, sunt aproape 1.000 de copii născuți prematur sau cu probleme medicale grave. Iar secția de terapie intensivă dedicată copiilor născuți prematuri nu a fost niciodată renovată de când s-a construit spitalul, în 1968.

Dar anul acesta, Fundația Vodafone România, Asociația Inima Copiilor și Asociația Dăruiește Aripi au decis să colaboreze, să adune oameni care să strângă bani și să înoate la Swimathon București, pentru a reconstrui și moderniza secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.

Swimathon București este un eveniment de fundraising anual, unde comunitatea locală se întâlnește, interacționează și se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. 446 de oameni au strâns bani și au înotat anul acesta, la bazinul Dinamo, pentru 25 de proiecte.

Ingrid, Alexandra și Ovidiu s-au aflat și ei la bazin. Au fost doar o parte dintre angajații Vodafone România implicați în proiectul pentru reconstrucția și modernizarea secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.

„E bine să faci bine” este ideea de la care au plecat toți trei când au decis să înoată și să strângă bani pentru proiect. S-au organizat în trei echipe Red 1, Red 2, Red 3, a câte cinci oameni per echipă. Ingrid spune că inițial a făcut un exercițiu de imaginație – cum poate ajunge o astfel de cauză mai aproape de inimile oamenilor? Sau cum poate obține vizibilitate în spațiul public? Apoi, împreună cu colegii, a făcut un plan de comunicare, strategii de a cere bani, iar ideile s-au transformat în rezultate.

Alexandra spune că a avut o motivație personală pentru a susține proiectul: „Copilul meu a fost internat când avea doar o lună, chiar dacă nu la terapie intensivă, și am simțit pe pielea mea ce înseamnă să fii internat în spital, cu un copil de doar patru săptămâni”. Crede că toți oamenii merită o șansă la viață, oricât de mici și vulnerabili ar fi.

Iar Ovidiu a văzut cum se formează o echipă motivată să schimbe ceva în țara în care trăim. S-a lăsat molipsit de atmosfera din jur și n-a mai stat prea mult pe gânduri când a luat decizia de a se implica în proiect. Îi place nu doar să înoate, ci și să fie de folos comunității. La Swimathon București, le-a făcut pe amândouă: „Nu ești suficient dacă ești doar cu capul în muncă, așa că niște pauze active pe mine mă țin în priză și îmi dau energie. Cred că trebuie să îți pese, să îți facă plăcere, iar apoi îți faci și timp”.

Pentru niciunul dintre ei timpul nu a fost o barieră. Ingrid își aduce aminte, că acum cinci ani și jumătate, când a venit în Vodafone România, a renunțat la ideea unui program fix de muncă: „Îmi dozez eforturile, inclusiv ceea ce numim generic muncă, în funcție de energia pe care o am. Iar eu sunt, intelectual vorbind, predispusă pentru activitate pe toată durata zilei, mai ales cu activitățile care mă încântă”.

A fost ușor să găsească și alți oameni cărora le place să facă fapte bune. Echipa pe care și-au format-o, cu tot cu motivația de a ajuta, e ceea ce numește Ovidiu „o formulă magică”. Iar Alexandra spune că a fost pentru prima dată când s-a implicat într-o activitate de fundraising.I s-a părut greu la început, dar a învățat pe parcurs cum se face. Crede acum că rezultatele depind mult de popularitatea celui care cere bani; de rețeaua fiecăruia de prieteni sau cunoștințe, dar și de insistența cu care o face. Dar și dacă e prea multă insistență, riști să îndepărtezi oamenii.

Ingrid crede, pe de altă parte, că a fost ușor să strângă bani. Pentru că oamenii văd cum donațiile lor ajută pe cineva.

Toți trei spun că au simțit cum oamenii se alătură proiectului pentru că a fost despre a face „un bine mai mare împreună”. Iar cea mai importantă lecție primită de ei la Swimathon București, a fost despre compasiune și despre cum un astfel de proiect poate umaniza: „Pleacă din resorturi atât de intime și atât de complexe”, spune Ingrid.

Cele trei organizații, Fundația Vodafone România, Asociația Inima Copiilor și Asociația Dăruiește Aripi, au strâns împreună pentru proiect 113.589.5 de lei, deși targetul inițial era de 90.000 de lei.

Ingrid, Alexandra și Ionuț vor să urmărească acum evoluția proiectului în care s-au implicat și să îl susțină în continuare. „Vrem ca fiecare să știe că binele se poate face. Nimic nu e în zadar atunci când vrei să schimbi lumea”, spun cei trei.

Și dacă tot se schimbă lumea prin acțiuni, Ingrid, Alexandra și Ionuț vor să se întoarcă anul viitor la Swimathon București. Chiar dacă, susține Ovidiu, este extrem de cald la bazin”. El speră că totuși, ce se întâmplă acolo va deveni un exemplu pentru societate. I se pare că dacă cineva vrea să se implice, trebuie pur și simplu să o facă.

Pentru Alexandra, evenimentul a fost ceva magic, altfel decât restul competițiilor sportive la care a mai participat. Iar Ingrid s-a bucurat de fiecare clipă – că a putut vorbi oamenilor despre proiect, că a reușit să-l aducă mai aproape de inimile lor. În ziua evenimentului a început să plângă – de emoție, de energia oamenilor – iar evenimentul în sine este cumva o reflexie personală, o „trezire” la o realitate mai bună. Pentru că dincolo de responsabilitatea companiilor, se află responsabilitatea fiecărui individ. Responsabilitatea de a face ceva, de a construi un spital, un drum, de a ridica zidurile unei case pentru oamenii fără adăpost, de a renova o școală, de a face lecții cu copiii din zone defavorizate sau de a vorbi cu bătrânii singuri.

Dar e nevoie de un exercițiu care să țină societatea într-o astfel de realitate: „Empatia, de oricare ar fi ea, nu mai este suficientă. Compasiunea, în schimb, e cea care ar trebui să fie mai multă. Cea care să ne trezească pe toți, ” încheie Ingrid.





Din 2013, Fundația Comunitară București organizează anual Swimathon București.

FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI

https://fundatiacomunitarabucuresti.ro