Să fie lumină
Organizație/Grup de inițiativă
Să fie lumină
Scurtă descriere a proiectului
“Să fie lumină” este un proiect jurnalistic independent prin care ne propunem să documentăm și să publicăm reportaje și investigații despre existența instituțională a cultelor din România. Vrem să spunem cum funcționează și trec prin lume cultele recunoscute oficial de statul român. Cum sunt ele organizate. Cum sunt finanțate. Ce afaceri derulează. Și cine sunt oamenii care le conduc. Vrem să arătăm care sunt mecanismele bugetare, centrale și locale, prin care sunt constant alimentate cu bani publici. Și-n ultimă instanță, cine sunt aceste culte, care este locul lor în comunitățile în care funcționează, cum își construiesc succesele și eșecurile, cum servesc interesul public, din poziția lor de gestionare ale unora dintre cele mai importante valori ale societății.
Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul
De ce e important să urmărim toate aceste lucruri? Pentru că societatea românească are nevoie de dimensiunea reală a existenței publice a acestor instituții de cult. Pe termen lung, lipsa de transparență și puținătatea informațiilor din jurul lor ne afectează pe toți.
Cultele recunoscute oficial primesc bani publici, dar și nenumărate facilități fiscale de la statul român. În ultimii trei ani, sumele totale care le-au fost furnizate de la bugetul de stat se apropie de 1,4 miliarde de lei (300 de milioane de euro!), fără a lua în calcul și alocările suplimentare.
Ce se întâmplă cu toți acești bani, cu proprietățile și cu afacerile cultelor?
Adevărul e că nu știm.
La fel de puține știm și despre lucrurile cu har pe care le fac slujitorii Domnului în România. Și nu e o ironie, lucrurile acestea chiar există. Patriarhia Română, de exemplu, susține sute de cantine sociale, brutării, centre rezidențiale, birouri de asistență, campusuri și alte servicii filantropice. BOR a asistat în 2017 peste 90 de mii de beneficiari. Pentru susținerea activității de asistență socială și filantropică Biserica a cheltuit peste 20 de milioane de euro.
Rezultate dorite în urma implementării proiectului
Munca jurnaliștilor este, înainte de toate, una de informare publică. Ea își găsește expresia împlinirii propriei misiuni în capacitatea de a documenta și publica informații relevante / utile pentru societate / grupuri sociale.
Obiectivul “Să fie lumină” este să furnizeze o mai bună cunoaștere publică a felului în care funcționează / se administrează instituțiile de cult din România. Prin urmare, proiectul nostru își va fi atins obiectivul în momentul în care, la finalul celor doi ani de documentări și publicări, vom fi atins toate subiectele de presă propuse și vom fi oferit publicului informații relevante.
De șase luni publicăm reportaje și investigații deși nu am atins suma de care avem nevoie lunar. Momentan reușim să acoperim din donații cheltuieli lunare de circa 2000 de euro. Bugetul estimat al proiectului este de circa 4500 de euro /lună. Fără resurse finaciare nu ne putem urca în mașină, tren sau avion, nu ne putem caza. Fără resurse finaciare nu ne permitem să plătim pentru consultarea unor baze de date publice precum Registrul Comerțului sau Agenția de Cadastru.
Obiectiv financiar Swimathon
14930 Lei
Fonduri atrase din totalul de 15000 Lei
-
120
Donații -
124.42 Lei
Donația medie
Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului
4500 euro/lună
Durata proiectului
Doi ani. (publicăm deja de șase luni )
Website organizație/proiect
Date de contact (coordonator proiect)
Diana Oncioiu
0740978281
diana.oncioiu@yahoo.com
Echipe de înotători - fundraiseri

